środa, 28 sierpnia 2013

Papryka faszerowana


Mam dwa sposoby przygotowania tego pysznego dania. Oba są super! Pyszne!
Otóż paprykę faszerowaną można zapiekać w piekarniku lub dusić w garnku . Wybór należy do was. Według mnie, ta duszona ładniej się prezentuje na talerzu - oczywiście jeśli nie przesadzimy z czasem gotowania, bo wtedy mamy rozgotowany kapeć :).Natomiast ta pieczona, pozwala na zapiekanie sera na wierzchu - jesli ktoś lubi.
Dobra. Do dzieła. Czas przygotowania 15 minut.
Składniki
4 średnie czerwone papryki
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1/2 szklanki ryżu
przyprawy: świeże zioła np. rozmaryn ,tymian, lubczyk. Jeśli ktoś lubi można dodać pokruszoną fetę.
               1 cebula duża
                pieprz ,sól
               1 jajo
Sos - 400ml przecieru pomidorowego
        sól, łyżka stołowa cukru
        3 ząbki czosnku
        szczypta suszonego oregano i bazylii
     
Przygotowanie:
Gotujemy ryż . Po ugotowaniu mieszamy z mięsem, podduszoną cebulką , przyprawami i jajem.
Odcinamy wierzch papryki z zielonym ogonkiem. Oczyszaczamy wnętrze papryki z gniazda nasiennego i faszerujemy pulpą mięsną. Jeśli zapiekamy - na wierzch posypujemy ulubionym gatunkiem sera. Jeśli gotujemy układamy papryki ciasno w garnku, zakładamy na wierzch odcięte wierzchy ,podlewamy do połowy wysokości papryk wodą osoloną z listkiem laurowym i zielem angielskim. Przykrywamy garnek i gotujemy około 40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wlewamy przecier do garnuszka, ustawiamy na mały ogień. Dodajemy roztarty czosnek i przyparawy . Dusimy około 20 minut.
Ugotowane papryki delikatnie wykładamy na talerz , podlewamy sosem pomidorowym. Podajemy z zieloną sałatą np. z jogurtem..................

 pulpa mięsna
sos pomidorowy
SMACZNEGO..................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz