niedziela, 5 października 2014

Domowy placek ze śliwkami z kruszonką






Placek, który w moim wykonaniu osiągnął podobno poziom perfekcyjny :)- tak twierdzi moja
połowica.
Perfekcyjny oznacza - dobrze wyrośnięty , z idealną ilością owoców i z pyszną chrupiącą kruszonką.
Najfajniejsze jest to ,że możemy dodać owoce jakie tylko nam przyjdą do głowy,  lub może raczej, jakie są dostępne w danej porze roku.
Nie może być ich za dużo bo ciasto się nie podniesie .
No to do roboty. Zajmie to około 20 min i nasz placek wyląduje w piekarniku :)
Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
pół kostki roztopionego masła
4 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta lub kasza manna do wysypania wysmarowanej masłem blachy .
 8 śliwek

Kruszonka
1/2 kostki masła , 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru

Wykonanie
1. Mikserem ręcznym ucieramy jajka z cukrem na parze. Na garnek z gotującą się wodą ustawiamy nasze naczynie ,w którym będziemy ucierali jaja z cukrem.
2.Kiedy masa będzie jasna i puszysta odstawiamy naczynie do lekkiego wystygnięcia . Dodajemy stopniowo mąkę i nadal miksujemy.
3. Dodajemy śmietanę i na końcu stopniowo dodajemy rozpuszczone masło.
4. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną .
5. Ciasto wylewamy na blachę i szpatułką równomiernie rozprowadzamy.
6. Na wierzch układamy połówki lub ćwiartki śliwek, które wcześniej przesypujemy cukrem
7. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Kruszonkę robimy z zimnego masła ,cukru i mąki . Rozcieramy masę w palcach szybko ,żeby masło za bardzo się nie rozgrzało w palcach !
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 190 stopni.






 ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą.........



 i tu niestety jest za dużo śliwek .....Nie mogą leżeć jedne na drugich !!






 ciasto po upieczeniu :).....................


        SMACZNEGO.............................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz