Nie uwierzycie ,ale post kulinarny z makaronem z łososiem jest najczęściej odwiedzany na tym blogu. W związku z tym, że mamy, tylu amatorów łososiowych smaków dorzucam jeszcze ten przepis........
Szybki ,prosty jak to zazwyczaj u mnie .
3 litry wody + duża pietrucha korzeń + część selera ( nieduża) + 3 średnie ziemniaki + 1 cebula +
biała część pora + 3 gałązki selera naciowego + kilka łodyżek zielonej pietruchy dla aromatu.
Dodatki - sól , pieprz biały mielony,kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Gotujemy do miękkości. Dorzucamy po tym czasie filet łososia ze skórą ( taki pakowany z Lidla) . Gotujemy 8 minut na niewielkim ogniu.Zdejmujemy szumowiny. Wyjmujemy delikatnie łososia łyżką cedzakową. Wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie.Resztę miksujemy...Dodajemy 2 garstki zielonego groszku mrożonego ,gotujemy 3 minuty. Zabielamy nasz krem śmietaną 30 %. Doprawiamy kilkoma kroplami cytryny i startą skórką z 1/2 cytryny. Jeżeli krem jest za gęsty dolewamy wody lub mleka. Na desce delikatnie dzielimy łososia na cząstki ( bez skóry) tak jak same się dzielą.
Dokładamy do zupy . Na patelnię dajemy trochę masła , wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki szt. 3. Doprawiamy świeżymi listkami tymianku, solą ..... Po 5 minutach dolewamy wody i dusimy do miękkości . Około 15 min.
Nasz krem podajemy z ziemniakami , pokrojonym drobno szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Całości dopełnia tost posmarowany ząbkiem czosnku ( po prostu wcieramy w niego aromat z przekrojonego na pół ząbka czosnku) i skropionego oliwką z oliwek.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz