Zajmują w przygotowaniu 15 minut, a jaka frajda dla podniebienia !!!
Podaję proporcje na 2 i pół osoby . Czyli 2 dorosłe i 1 dziecko.
składniki: opakowanie tłustego twarogu 1/3 kg
1 miarka mleka
1 jajko
szczypta soli
1 i 1/2 miarki mąki
cukier i cynamon
Poniżej miarki z których korzystam...........
Wykonanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem z jajkiem i szczyptą soli . Dodajemy miarkę mleka i mieszamy wszystko razem.
Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej części formujemy wałeczki. Podsypujemy mąką stolnicę ,lekko spłaszczamy dłonią wałeczki i kroimy nożem niewielkie romby.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek . Garnek musi być większy, żeby pierożki miały w nim dużo miejsca. Delikatnie przemieszajmy łyżką żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekamy aż wypłyną i natychmiast wyjmujemy je na talerz. Polewamy zrumienioną bułką tartą na maśle. Posypujemy cukrem i cynamonem .I......... smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz