wtorek, 22 grudnia 2015
Wigilijna sałatka śledziowa z pieczonymi burakami
Na sałatkę potrzebujemy
4 średniej wielkości buraki ćwikłowe
1 słoik śledzi wiejskich liesnera
1 jabłko twarde i soczyste najlepiej Ligol
3 ząbki czosnku
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
sos - mieszanka- 1filiżanka jogurtu naturalnego greckiego , 1 łyżka stołowa majonezu , 1/2 łyżki stołowej musztardy , sól, cukier do smaku.
Buraki owijamy w srebrna folię i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni ( piekarnik elektryczny ) Po wystudzeniu kroimy w kostkę wielkości fasoli konserwowej. Dodajemy opłukaną fasolkę z puszki , pokrojone w kostkę jabłko, wyciskamy 3 ząbki czosnku i pokrojonego w kostkę śledzia. Dodajemy sos , mieszamy delikatnie . Podajemy w szklanej salaterce posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nigdy nie jadłam takiego specjału :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
ooo nowość, przygarniam przepis.
OdpowiedzUsuńKochana Wszystkiego Dobrego na Święta i po Świętach ❤️
Dziekuję i miłego świętowania :)
Usuń