Przepiękne obrazy, niesamowite miejsca na świecie, wyśmienite zdjęcia. Filozoficzne spojrzenie na egzystencję człowieka XXI wieku, pozostawia w świadomości mnóstwo pytań..... dokąd zmierzamy, kim jesteśmy. Przerażająca machina cywilizacji, która pochłania niemal każdą dziedzinę naszego życia budzi sprzeciw i chęć ocalenia naszej tożsamości.....POLECAM!!!!
Poza tym święta trwają nadal. Leniwie ,rodzinnie i przyjemnie.
Składniki
1kg twarogu na sernik
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
120 gr masła do masy/ 80gr na spód
1 łyżkę żelatyny
bakalie : orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina suszona, morele suszone.
Spód;
Duża paczka herbatników maślanych ,łyżeczka cynamonu, 1/4 szkl. cukru
polewa czekoladowa
Przygotowanie
Orzechy włoskie lekko kruszymy i namaczamy w gorącym mleku. Utrzymujemy na maleńkim gazie przez 10 minut ,żeby zmiękły.
Rozynki i żurawinę namaczamy we wrzątku. Morele kroimy na drobną kostkę wielkości żurawiny.
Herbatniki kruszymy ( najlepiej utłuc je w misce tłuczkiem do ziemniaków) dodajemy 1/4 szklanki cukru , łyżeczkę cynamonu i 80 gr masła miękkiego. Ręką łączymy składniki , rozcierając w dłoni masło z herbatnikami. Na spód dużej okrągłej tortownicy wykładamy masę herbatnikową i pięścią lekko ugniatamy . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut aż się zezłoci.
Wyjmujemy i studzimy. Ten spód często używam do serników i jabłeczników :)
Miksujemy żółtka z cukrem na parze. Ucieramy do białości. Do masy jajecznej po kawałku dodajemy masło i miksujemy. Na koniec dodajemy twaróg (trzeba go odcisnąć z serwatki przez szmatkę zanim go dodamy do masy jajecznej) i mieszamy dokładnie. 1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody . Przestudzamy i mieszamy z masą serową. Dodajemy bakalie. Wykładamy masę na upieczony spód i schładzamy w lodówce 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
1/2 kostki masła
1/3 szkl. cukru
1 łyżka stołowa kakao
1 łyżka wody
Rozpuszczamy masło w garnuszku dodajemy cukier i 1 łyżkę wody . Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kakao - mieszamy. Lekko przestudzamy i rozprowadzamy na schłodzonym deserze.
Gotowe !
Smacznego...............
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz