poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pascha

   Namawiam do poświęcenia 50 minut na obejrzenie filmu SAMSARA......Świetna pozycja na świąteczne popołudnie ......
Przepiękne obrazy, niesamowite miejsca na świecie, wyśmienite zdjęcia. Filozoficzne spojrzenie na egzystencję człowieka XXI wieku, pozostawia w świadomości mnóstwo pytań..... dokąd zmierzamy, kim jesteśmy. Przerażająca machina cywilizacji, która pochłania niemal każdą dziedzinę naszego  życia budzi sprzeciw i chęć ocalenia naszej tożsamości.....POLECAM!!!!
Poza tym święta trwają nadal. Leniwie ,rodzinnie i przyjemnie.








Na święta postanowiłam poeksperymentować i zrobić po raz pierwszy Paschę . Ale nie tradycyjną, tylko taką moją.....trochę się bałam co z tego wyjdzie, ale ponieważ efekt był pozytywnie zaskakujący więc podzielę się z Wami przepisem .


Składniki
1kg twarogu na sernik
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
120 gr masła do masy/ 80gr na spód
1 łyżkę  żelatyny
bakalie : orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina suszona, morele suszone.

Spód;
Duża paczka herbatników maślanych ,łyżeczka cynamonu, 1/4 szkl. cukru

polewa czekoladowa






Przygotowanie
Orzechy włoskie lekko kruszymy i  namaczamy w gorącym mleku. Utrzymujemy na maleńkim gazie przez 10 minut ,żeby zmiękły.
Rozynki i żurawinę namaczamy we wrzątku. Morele kroimy na drobną kostkę wielkości żurawiny.
Herbatniki kruszymy ( najlepiej utłuc je w misce tłuczkiem do ziemniaków)  dodajemy 1/4 szklanki cukru , łyżeczkę cynamonu i 80 gr masła miękkiego. Ręką łączymy składniki , rozcierając w dłoni masło z herbatnikami. Na spód dużej okrągłej tortownicy wykładamy masę herbatnikową i pięścią lekko ugniatamy . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 - 15 minut aż się zezłoci.







Wyjmujemy i studzimy. Ten spód często używam do serników i jabłeczników :)
Miksujemy żółtka z cukrem na parze. Ucieramy do białości. Do masy jajecznej po kawałku dodajemy masło i miksujemy. Na koniec dodajemy twaróg (trzeba go odcisnąć z serwatki przez szmatkę zanim go dodamy do masy jajecznej) i mieszamy dokładnie.  1 łyżkę  żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody . Przestudzamy i mieszamy z masą serową. Dodajemy bakalie. Wykładamy masę na upieczony spód i schładzamy w lodówce 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.

1/2 kostki masła
1/3 szkl. cukru
1 łyżka stołowa kakao
1 łyżka wody

Rozpuszczamy masło w garnuszku dodajemy cukier i 1 łyżkę wody . Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kakao - mieszamy. Lekko przestudzamy i rozprowadzamy na schłodzonym deserze.
Gotowe !

          Smacznego...............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz