wtorek, 22 grudnia 2015

Wigilijna sałatka śledziowa z pieczonymi burakami







Na sałatkę potrzebujemy
4 średniej wielkości buraki ćwikłowe
1 słoik śledzi wiejskich liesnera
1 jabłko twarde i soczyste najlepiej Ligol
3 ząbki czosnku
1 puszka fasolki czerwonej konserwowej
sos - mieszanka-  1filiżanka jogurtu naturalnego greckiego ,  1  łyżka stołowa majonezu , 1/2 łyżki stołowej musztardy , sól, cukier do smaku.

Buraki owijamy w srebrna folię i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni ( piekarnik elektryczny ) Po wystudzeniu kroimy w kostkę wielkości fasoli konserwowej. Dodajemy opłukaną fasolkę z puszki , pokrojone w kostkę jabłko, wyciskamy 3 ząbki czosnku i pokrojonego w kostkę śledzia. Dodajemy sos , mieszamy delikatnie . Podajemy w szklanej salaterce posypaną zieloną pietruszką lub kolendrą.



3 komentarze:

  1. ooo nowość, przygarniam przepis.
    Kochana Wszystkiego Dobrego na Święta i po Świętach ❤️

    OdpowiedzUsuń