piątek, 4 kwietnia 2014

Makaron z pieczoną papryką i fasolą







To jest eksperyment !
Ale mam dobrą wiadomość  - gdyby dla kogoś słowo "eksperyment" brzmiało niebezpiecznie -
danie wyszło wyśmienicie :)........
Sporo tu zaskakujących smaków , które bardzo fajnie się dopełniają.
Jest tu pieczona słodka papryka, są oliwki i feta, ostra papryczka chili i łagodząca biała fasola z awokado.
Ale do rzeczy!

Składniki na 2 osoby:
1/3 opakowania makaronu spaghetti
1 pieczona czerwona papryka
7 suszonych pomidorów
1/2 słoiczka zielonych oliwek
1/2 puszki białej fasoli
1/2 awokado
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1/2 opakowania fety bałkańskiej z Lidla
oliwa z oliwek
świeża bazylia

Najpierw pieczemy w całości paprykę w temp.200 stopni przez około 30 minut.
 Po upieczeniu wkładamy ją od razu do zimnej wody. Po tym zabiegu skórka zejdzie bez problemu. Gotujemy makaron spaghetti al dente w osolonej wodzie.
 A podczas gotowania makaronu przygotowujemy resztę składników dania.
Kroimy w paski suszone pomidory, dodajemy fasolę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy pokrojoną paprykę. Wcześniej zdejmujemy z niej skórkę i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Podgrzewamy wszystko na patelni, z odrobiną oliwy z oliwek przez kilka minut.
Na gorący makaron wykładamy nasze składniki z patelni. Na wierzch kruszymy fetę i pokrojone w plasterki lub kostkę awokado,  oraz oliwki w całości ( bez pestek). Dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę razem z nasionami.
Jeśli ktoś nie lubi ostrych dań, można ją pominąć lub dodać bez nasion.
Skrapiamy danie oliwą z oliwek i posypujemy świeżą ,zieloną bazylią.
Gotowe ! Lampka dobrego, czerwonego wina dopełni orgii smaków........















1 komentarz:

  1. Danie wygląda rewelacyjnie ;) Ciekawa jestem jego smaku oraz smaku wina ;)

    OdpowiedzUsuń