poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kapusta z grochem na wigilię



Zapomniana, a rewelacyjna potrawa jako dodatek, lub jako osobne danie na wigilijnym stole.



składniki:

1 kg kapusty kiszonej z marchewką
1/2 kg grochu niełuskanego
1 cebula
oliwa , masło
sól, cukier

1 łyżka mąki, 1 łyżka masła , woda z ugotowanej kapusty - z tego robimy zasmażkę ,która połączy wszystkie składniki.

Groch zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc ,żeby spęczniał. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie z odrobiną masła. Doprawiamy solą i odrobiną vegety w proszku.

Robimy zasmażkę . Rozpuszczamy masło dodajemy łyżkę mąki, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Powoli dolewamy wodę z kapusty małymi partiami . Nadal energicznie mieszamy. Zasmażka nie może być za gęsta .

Odcedzamy kapustę . Łączymy ją z grochem ,cebulką i zasmażką. Podgrzewamy wszystko przez chwilę na małym ogniu ,żeby wszystkie składniki się połączyły .
Dosmaczamy cukrem i solą.
Ja - część kapusty z grochem zamrażam w pojemniku i dodaję ją później do pieczonych mięs, lub krokietów z mięsem.
W czasie świąt jemy ją samą na ciepło lub z dorszem w chrupiącej  panierce.
Polecam .................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz