poniedziałek, 11 listopada 2013

Pierogi leniwe zwane u nas......... Leniuszki

Zajadają się nimi moi znajomi . Twierdzą że są pyszne...... My też je lubimy :)
Zajmują w przygotowaniu 15 minut, a jaka frajda dla podniebienia !!!
Podaję proporcje na 2 i pół osoby . Czyli 2 dorosłe i  1 dziecko.

składniki: opakowanie tłustego twarogu 1/3 kg
             1 miarka mleka
             1 jajko
             szczypta soli
             1 i 1/2 miarki mąki
             cukier i cynamon

Poniżej miarki z których korzystam...........

Wykonanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem z jajkiem i szczyptą soli . Dodajemy miarkę mleka i mieszamy wszystko razem.


 Dodajemy mąkę i ugniatamy ręką kulę ciasta.Ciasto musi być miękkie .


Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej części formujemy wałeczki. Podsypujemy mąką stolnicę ,lekko spłaszczamy dłonią wałeczki i kroimy nożem niewielkie romby.





 Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek . Garnek musi być większy, żeby pierożki miały w nim  dużo miejsca. Delikatnie przemieszajmy łyżką żeby nie przykleiły się do dna garnka. Czekamy aż wypłyną i natychmiast wyjmujemy je na talerz. Polewamy zrumienioną bułką tartą na maśle. Posypujemy cukrem i cynamonem .I......... smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz