czwartek, 17 października 2013

Szarlotka ala Dorotka

Najszybsza wersja. Masz gości za drzwiami ? Wypróbuj ten sposób. Sprawdził mi się również ze śliwkami , które po wypestkowaniu wymieszałam z przyprawą do piernika , brązowym cukrem i cynamonem :) .Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Nie można się oderwać od blachy !!

składniki : 2 opakowania gotowego ciasta kruchego z Lidla
              8 jabłek
              cynamon, kandyzowana skórka pomarańczowa,rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie

wykonanie :
Jeden płat ciasta układamy na blasze. Na nim układamy jabłka pokrojone w cienkie płatki zmieszane z pokrojoną w kosteczkę skórką pomarańczową , morelami , rodzynkami (rodzynki wcześniej namaczamy we wrzątku ,żeby napęczniały i dodajemy w całości - nie kroimy) i orzechami.
Drugi płat  ciasta kroimy w paseczki i układamy z nich na wierzchu  kratkę lub paski.
Pieczemy 190 stopni 45 minut . Ja najpierw podpiekam spód około 20 minut a dopiero potem włączam górę :)....GOTOWE




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz