Bakłażan ,świetne warzywo do grillowania i pieczenia.
Bakłażany kroimy w plastry solimy i zostawiamy na 15 min. ,żeby się "wypociły" .Pozbywamy się w ten sposób specyficznej goryczki . Rosę na bakłażanach zdejmujemy papierowym ręcznikiem.Układamy plastry na posmarowanej oliwą blachę.
Przyprawiamy roztartym czosnkiem, przyprawami ziołowymi jakie lubimy. Ja dałam suszoną bazylię,suszoną ostrą papryczkę.Na plastry bakłażana układamy plastry pomidora. Na samym wierzchu układamy sery jakie lubimy . Zapiekamy przez 20 min . w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco z sałatką np z rukoli :)
Bardzo lubię bakłażany ,ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam,chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili :)
_______________________________
www.stylowo40.blogspot.com