Dzisiaj zachciało mi się ryżu z jabłkami. Wyszło super więc dzielę się przepisem.
1 kg jabłek raczej kwaśnych ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę kardamonu. smażymy w garnuszku. Odstawiamy. Gotujemy ryż najlepiej basmanti w wodzie wg przepisu na opakowaniu . 4 woreczki ale bez woreczków. W połowie gotowania czyli po 5 minutach dolewamy szklankę mleka lekko solimy i dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.Trzeba często mieszać i pilnować ,żeby ryż nie przywarł do garnuszka. Pod koniec dolewamy jeszcze wody przykrywamy i czekamy aż płyny zostaną wchłonięte przez ryż.
W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy wiórki masła ,potem warstwę ryżu na niego jabłka znowu ryż ,jabłka i na wierzch ryż. Na samym wierzchu na ryżu układamy wiórki masła ,posypujemy cukrem grubym brązowym, cynamonem i orzechami włoskimi . Zapiekamy w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - przez 20 minut.Uważać na orzechy żeby się nie spaliły ! Studzimy i danie gotowe.
Ryż ugotowany i pulpa jabłkowa
Ryż gotowy do zapiekania
Gotowe :)
SMACZNEGO...........................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz