czwartek, 22 sierpnia 2013

Kabaczek zapiekany z mięsem i kurkami

Moja dzisiejsza propozycja KABACZEK........
Duży, żółty, delikatny i przepyszny.
Składniki:
Duży kabaczek
1/2kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
1 opakowanie boczku pokrojonego w kosteczkę z Lidla
1 duża cebula
300 g kurek
natka pietruszki
1 jajo
2 łyżki śmietany kwaśnej
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Plastry lub starty żółty ser








 Wykonanie:

Kabaczka przepoławiamy i wydrążamy środek z pestkami. Obgotowujemy go przez 4 minuty w osolonym wrzątku




Wyjmujemy i studzimy .
Kurki podsmażamy na oliwce z dużą łyżką masła. Dodajemy pokrojoną cebulkę sól, pieprz i dusimy około 10 minut.Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy boczek i dodajemy do kurek. Podsmażamy mięso mielone doprawione pieprzem i solą łączymy z kurkami i boczkiem.
Roztrzepujemy 1 jajo ze śmietaną i dolewamy do masy mięsno - kurkowej. Dadajemy startej gałki muszkatołowej - około 1/4 gałki i 1/2 pęczka natki pietruszki.
Masę nakładamy do wydrążonych części kabaczka. Przykrywamy płatkami lub wiórkami sera żółtego.








Zapiekamy w piekarniku około 20 minut 200 stopni.W połowie zapiekania włączamy termoobieg ,żeby ser się zrumienił............


                                    Smacznego.............................


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz