poniedziałek, 9 lutego 2015
Czerwona kapusta słodko winna z jabłkiem i cebulą
Podpatrzyłam ten przepis u Marthy Stewart. Kapusta jest przepyszna dlatego dzielę się przepisem.
składniki
1 czerwona kapusta
2 średnie cebule
2 duże jabłka
ocet winny jabłkowy lub z białego wina- 1/4 szklanki
bulion warzywny - 1 szklanka
masło - 1/3 kostki ,
cukier - 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
W płaskim rondlu rozgrzewamy masło z cukrem . Układamy na dnie garnka cebulę i jabłka pokrojone w ósemki .Solimy. Jak się lekko podrumienią przekładamy je na druga stronę ( po około 10 min.) i dodajemy pokrojoną w cienkie ćwiartki kapustę. Nie pozbywamy się głąba, bo on utrzyma naszą kapustę w kawałku podczas duszenia. Dodajemy bulion i ocet, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 25 minut.
Kapusta jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
nie słyszałam nigdy o tym ;)
OdpowiedzUsuń