wtorek, 25 marca 2014

Kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym









Jeśli zostanie wam trochę ziemniaków z obiadu to skorzystajcie z tej propozycji. Kotlety ziemniaczane to wspomnienie dzieciństwa. Ciocia Zofia serwowała je w przypływie dobrego humoru....:)
Składniki na 3 osoby :
5 niedużych ugotowanych ziemniaków
4 łyżki stołowe mąki
1 całe jajo
pół małej kostki twarogu lub fety
sól pieprz do smaku
Sos:
6 suszonych grzybów
1/2 dużej cebuli
sól i pieprz do smaku

Najpierw przygotowujemy sos grzybowy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie  gotujemy je  10 minut. W między czasie szatkujemy cebulę i szklimy na maśle. Dodajemy podgotowane i pokrojone grzyby do cebuli.
 Dosmaczamy solą i pieprzem. Dusimy parę minut. Dodajemy do wodę po grzybach. Sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną kremówką .

 Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem razem z twarogiem.
Dodajemy mąkę , jajo i przyprawy. Zagniatamy ciasto. Nie za długo.
Formujemy w dłoniach nieduże kotlety. Spłaszczamy je dłonią. Obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Kiedy się zrumienią ,odkładamy na ręcznik papierowy ,żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Kotlety układamy na talerzu ,podlewamy sosem z grzybami .
Posypujemy zieloną pietruszką i.......zajadamy się bez opamiętania .





                 PRZYGOTOWANIE SOSU










Smacznego...............................................

2 komentarze:

  1. Mniam mniam... ale apetycznie wygląda aż ślinka leci .....
    Grzybeczki uwielbiammmmmmmm

    OdpowiedzUsuń