czwartek, 12 września 2013
FETA z pieca
Doskonała w smaku, szybka w przygotowaniu i oryginalna na stole. Niespodziewani goście będą zachwyceni............wiem, bo podaję ją bardzo często z ogromnym powodzeniem.
Kolacja dla 4 osób
składniki
2 opakowania - feta bałkańska LIDL
1 mały słoik czarnych oliwek bez pestek
1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 nieduża papryka kolor do wyboru
kilka listków świeżej szałwii
szczypta suszonej bazylii
parę listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek
NIE SOLIMY bo feta jest słona i nadaje ton całości potrawy
wykonanie:
Naczynie żaroodporne z pokrywką.
Fetę rozkruszamy w palcach na duże kawałki. Cebulę kroimy w cieniutkie krążki układamy na fecie. A potem reszta składników - cienko pokrojona papryka, oliwki, suszone pomidory. Posypujemy suszoną bazylią i dodajemy świeże zioła. Podlewamy oliwą z suszonych pomidorów i sporą ilością oliwy z oliwek.Feta na dnie musi być przykryta oliwką.Zamykamy naczynie. wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 - 30 minut.
Naszą fetę podajemy z sałatą z sosem vienegre i KONIECZNIE ze świeżutką chrupiącą bagietką.
Na talerze nakładamy niedużo bo jest bardzo sycąca. Można podać do tego świeże paski papryki , marchewki , kalarepki do pogryzania .
Mam nadzieję że taka feta z pieca was zachwyci :)
Smacznego..............
A oto moja kolacja dla przyjaciół
Feta gotowa do zapiekania
mmmmmmmmmmm pachnące chrupiące bagietki
Mix sałat z młodym szpinakiem
saszetki ciasta francuskiego ze śliwkami. Śliwki są doprawione grubym cukrem trzcinowym , cynamonem i przyprawą korzenną do pierników........
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz